Compass Group Danmark fejrer Stop Food Waste Day 2021 – men bekæmper madspild året rundt

Madspild er en kæmpe udfordring. Ikke blot i Danmark, men i hele verden, og det er noget, vi arbejder med hver dag. For som en af verdens førende aktører inden for foodservice har vi i Compass Group et stort ansvar for det aftryk, vi afsætter på kloden. Et ansvar, som vi med stolthed tager. Derfor fejrer vi Stop Food Waste Day den 28. april – verden over.

Stop Food Waste Day er Compass Groups officielle og verdensomspændende mærkedag, hvor vi sætter ekstra fokus på madspild. Den sidste onsdag i april markerer vi dagen med landsdækkende kampagner og lokale initiativer. Men én dag er ikke nok. Derfor arbejder vi hver dag på at begrænse madspild i alle led af vores forretning. Både i vores egne køkkener, men også ved at informere og positivt påvirke vores mange daglige gæster, så vi sammen kan gøre en forskel.

Madspild er mange ting

I løbet af april bygger vi op til Stop Food Waste Day ved at sætte fokus på forskellige områder, hvor vi med fælles indsats kan være med til at gøre en forskel. Det giver nemlig ingen mening at kassere gode fødevarer – og slet ikke mad, som vores kolleger ude i køkkenerne har brugt tid og energi på at tilberede.

Alene i Danmark kasseres 700.00 tons fødevarer hvert år (kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug & Fiskeri – www.altomkost.dk/fakta/madspild/)

Derfor arbejder vi på at reducere madspild mest muligt, men madspild er mange ting, og der findes ikke kun én løsning på at komme det til livs. Det er f.eks. ikke blot de rester, vores gæster ikke kan spise op, så der er flere områder, vi – og du derhjemme – kan sætte ind på. Blandt andet disse 4 punkter:

  • Planlægning

Planlægning er et oplagt sted at starte, når du vil mindske madspild. Tag gerne et kig i skabe, køleskab og fryser for at se, hvad der snart skal bruges, og hvad du kan lave ud af det, du allerede har. Herefter kan du lave en madplan og til sidst en indkøbsliste – som du skal holde dig til, så du kun køber det, du reelt har behov for.

  • Brug hele råvaren

Mange smider ofte en del af en råvare ud, som de fejlagtigt tror, at de ikke kan bruge til noget. Det kan den dog i rigtig mange tilfælde. Broccolistokken er et godt eksempel. Den kan f.eks. rives og spises rå i salat eller skæres i tern og bages med lidt parmesan. Du kan også stege den med lidt gode krydderier eller bruge den i bagværk for lidt ekstra saft og kraft.

  • Portionsstørrelser

Portionsstørrelser spiller en ikke helt uvæsentlig rolle i kampen mod madspild. Tag hellere for lidt end for meget i første omgang. Du kan altid tage lidt mere, hvis du stadig er sulten bagefter. Og det er nemmere at gemme gode rester fra gryden end fra tallerkenen. Et godt tip er også at skifte til mindre tallerkener – det gør ofte, at vi spiser mindre mængder mad. Det er sundt for både dig og miljøet.

  • Genanvendelse

Der er mange måder at give nyt og velsmagende liv til overskydende mad på uden at gå på kompromis med smag og kvalitet. Grøntsager kan f.eks. give smag og bid i supper, tærter, wokretter og sammenkogte retter. Har du en rest kød i overskud, gør den sig glimrende i tærter eller pitabrød, på pizza eller som lækkert pålæg i madpakken. Kun fantasien sætter grænser!

 

Læs mere om Stop Food Waste Day og vores arbejde med madspild her.

 

Del:
Nyheder
Overrækkelse af Can-do prisen i Vejle
I dag har vi været i Vejle for at overraske en helt særlig kollega og overrække endnu en Can-do pris. Denne gang blev det Vibeke Schaldemose Sørensen, der havde fortjent en særlig anerkendelse. Vibeke er receptionist hos en af vores store kunder i Vejle, og med sit positive sind og smittende humør spreder hun smil
Slut med oksekød i kantinen på flere uddannelsesinstitutioner
I samarbejde med serviceleverandøren Compass Group har en række uddannelsesinstitutioner valgt at droppe al servering af oksekød, der har en 10 gange højere klimabelastning end fx gris og kylling. Fra årets studiestart har flere uddannelsesinstiutioner valgt at tage et markant skridt for at reducere deres CO2-udslip ved at droppe oksekød permanent. Det drejer sig om
Søndre Campus viser vejen mod grønnere valg
På Søndre Campus, der bl.a. huser Det Juridiske Fakultet, er det på to år lykkedes at nedbringe kødprocenten, altså andelen af kød ud af det samlede varekøb, fra 11,4 pct. i 2021 til 4,8 pct. i 2023.