Stop Food Waste Day er Compass Groups officielle og verdensomspændende mærkedag, hvor vi sætter ekstra fokus på madspild. Den sidste onsdag i april markerer vi dagen med landsdækkende kampagner og lokale initiativer. Men én dag er ikke nok. Derfor arbejder vi hver dag på at begrænse madspild i alle led af vores forretning. Både i vores egne køkkener, men også ved at informere og positivt påvirke vores mange daglige gæster, så vi sammen kan gøre en forskel.
Madspild er mange ting
I løbet af april bygger vi op til Stop Food Waste Day ved at sætte fokus på forskellige områder, hvor vi med fælles indsats kan være med til at gøre en forskel. Det giver nemlig ingen mening at kassere gode fødevarer – og slet ikke mad, som vores kolleger ude i køkkenerne har brugt tid og energi på at tilberede.
Alene i Danmark kasseres 700.00 tons fødevarer hvert år (kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug & Fiskeri – www.altomkost.dk/fakta/madspild/)
Derfor arbejder vi på at reducere madspild mest muligt, men madspild er mange ting, og der findes ikke kun én løsning på at komme det til livs. Det er f.eks. ikke blot de rester, vores gæster ikke kan spise op, så der er flere områder, vi – og du derhjemme – kan sætte ind på. Blandt andet disse 4 punkter:
- Planlægning
Planlægning er et oplagt sted at starte, når du vil mindske madspild. Tag gerne et kig i skabe, køleskab og fryser for at se, hvad der snart skal bruges, og hvad du kan lave ud af det, du allerede har. Herefter kan du lave en madplan og til sidst en indkøbsliste – som du skal holde dig til, så du kun køber det, du reelt har behov for.
- Brug hele råvaren
Mange smider ofte en del af en råvare ud, som de fejlagtigt tror, at de ikke kan bruge til noget. Det kan den dog i rigtig mange tilfælde. Broccolistokken er et godt eksempel. Den kan f.eks. rives og spises rå i salat eller skæres i tern og bages med lidt parmesan. Du kan også stege den med lidt gode krydderier eller bruge den i bagværk for lidt ekstra saft og kraft.
- Portionsstørrelser
Portionsstørrelser spiller en ikke helt uvæsentlig rolle i kampen mod madspild. Tag hellere for lidt end for meget i første omgang. Du kan altid tage lidt mere, hvis du stadig er sulten bagefter. Og det er nemmere at gemme gode rester fra gryden end fra tallerkenen. Et godt tip er også at skifte til mindre tallerkener – det gør ofte, at vi spiser mindre mængder mad. Det er sundt for både dig og miljøet.
- Genanvendelse
Der er mange måder at give nyt og velsmagende liv til overskydende mad på uden at gå på kompromis med smag og kvalitet. Grøntsager kan f.eks. give smag og bid i supper, tærter, wokretter og sammenkogte retter. Har du en rest kød i overskud, gør den sig glimrende i tærter eller pitabrød, på pizza eller som lækkert pålæg i madpakken. Kun fantasien sætter grænser!
Læs mere om Stop Food Waste Day og vores arbejde med madspild her.