Det planterige måltid
Vores aftryk på planeten
En af de store poster i vores klimaregnskab er fødevarernes CO2-aftryk. Vores madvalg kan have stor indflydelse på planeten, og derfor understøtter vi overgangen til flere plantebaserede tilbud i vores kantiner i overensstemmelse med EAT-Lancets anbefalinger om en plantevenlig diæt. Plantebaserede måtider er en del af vores Planet Promise i hele Compass Group. Vi engagerer os ligeledes i at uddanne vores køkkenpersonale og begejstre gæsterne til at træffe nye, grønnere valg.
Vi indarbejder de officielle klimakostråd i arbejdet frem mod 2030, hvilket ikke er en let rejse. Det kræver en forståelse af vores nuværende spisevaner, og de påvirkninger det har i samfundet.
Et samarbejde med kunderne
Vi samarbejder med vores kantinekunder om at introducere flere planterige måltider. Det tjener formål som sundhed, klima og biodiversitet. I 2023 satte vi for alvor fokus på, hvordan kød skal reduceres i fremtidens kantine.
Det kræver et samspil med den enkelte kunde, og at de spisende gæster i kantinerne forstår vigtigheden ved en sund og mere bæredygtig spiseoplevelse.
Kød skal i langt højere grad være et krydderi, som understøtter resten af måltidet.
Vores mål for klimaudledningen
Compass Group har sat SBTI-mål om
reduktion af CO2-udledningen frem til 2030.
Målet er at reducere CO2-udledningen fra
scope 1-2 med 100 % og scope 3 med 32 %.
Vi har testet fremtidens kantine
Test af mere klimabevidst kost i to kantiner hos Compass Group viser, at det er muligt at reducere klimaudledningen med op til 60 pct. ved at følge statens nye klimakostråd.
Fire uger med klimabevidst kost – det var opskriften på pilotprojektet Fremtidens Kantine. I løbet af de fire uger blev kantinernes gæster præsenteret for en menu, der tog udgangspunkt i de nye klimakostråd.
Det betød meget mindre kød, flere grøntsager i sæson og rigtig mange danske bælgfrugter. Forventningen var, at det ville være langt mere tidskrævende at lave grøn mad, men pilotprojektet viste, at når først personalet har lært rutinerne, tager det den samme tid. Fokus skal være på at klæde køkkenpersonalet godt på i forhold til rutiner og give god inspiration til grønne, velsmagende retter. Den løbende kompetenceudvikling er helt central.
God kommunikation i omstillingen til en grønnere kantine er helt afgørende – ikke mindst, når det handler om at omfavne en mere plantebaseret kost. I de kommende år kommer vi til at arbejde målrettet med de mange læringer, som pilotprojektet fremtidens kantine har bidraget med.
Vejen mod et grønnere valg
På Søndre Campus, der er en del af Københavns Universitet på Amager, er det på to år lykkedes at nedbringe kødprocenten, altså andelen af kød ud af det samlede varekøb, fra 11,4 pct. i 2021 til 4,8 pct. i 2023. Særligt Compass Groups vegetariske koncept, Wicked Rabbit, er en del af årsagen til, at det er lykkedes universitetet at komme så langt.