Klart, parat, start!
Søren Olsen var i vinters gennem den intense optagelsesproces for at komme på Cateringlandsholdet. ”Min oplevelse var klart, at dommerne ser på, om man er kreativ. Hvordan man forholder sig til sine råvarer og hvad man vil fortælle med maden. Alt sammen på relativ kort tid.” Søren fortæller videre, at han lader sig inspirere af alt fra sin farmors gamle opskrifter til det molekylære køkken.
”Men inspirationen skal også kobles sammen med erfaring. Erfaring med alt fra at arbejde med forskellige nye råvarer eller tilberedningsmetoder til økologi, sundhed og bæredygtighed.” Alt sammen elementer som Søren uddyber, at han dagligt arbejder med i sit virke hos Compass Group.
Håndværk i verdensklasse og talent er bestemt nogle af grundene til, at man bliver valgt, men Søren forklarer videre: ”Det vægtes også rigtig højt, at man kan arbejde sammen som team. Når vi skal skabe madoplevelser til mange, er det bare alfa omega, at man ikke spiller solo, og det vurderer dommerne altså også på.” Det er en holddisciplin at deltage, ikke en soloforestilling.
Når Søren bliver spurgt om, hvad han var mest overrasket over, bringer han straks kniven i spil: ”Der er virkelig høje forventninger, og man kan reelt tabe, hvis man går forkert ind i køkkenet eller lægger en kniv forkert på spækbrættet. For ja, i kokkeverden kan man faktisk lægge en kniv forkert: Den skal altid ligge på en bakke med rent viskestykke.” Ingen detalje overses, når der konkurreres om VM eller OL medaljer.
Hvad siger eksperterne?
Tonny Overby Meyer er Team Manager for landsholdet og del af det panel som afgør, hvem der bliver optaget på holdet. Han fortæller, at ud over den indledende proces, hvor alle ansøgere bliver grundigt vurderet, ligger den hårdeste del af optagelsesprocessen i prøven i køkkenet. Her skal der præsteres – under pres.
På selve dagen får hver ansøger en råvarekurv, som hidtil er ukendt. På 2,5 time skal de så forvandle indholdet fra denne kurv til en hovedret med garniture. En ret som skal reflektere dem, deres evner, og hvordan de fortolker råvarerne. Og som Tonny siger: ”Og så skal der være en rød tråd. Ansøgerne skal levere en sammenhængende ret på højt fagligt niveau.”
Dog er maden ikke det eneste som er i spil, når man gerne vil på landsholdet. ”Mad er én ting, men vi har også fokus på, om man er en teamplayer, som kan samarbejde. Vi er ikke bedre end det svageste led, og når vi for eksempel er til OL eller VM, så kræver det, at samarbejdet er i lige i skabet. Det er en teampræstation, hvor alle yder 120%.” Derfor træning altafgørende i kampen om en topplacering til konkurrencerne. Holdet mødes på månedlig basis og træner 14 timer om dagen i to dage i træk. De er i disse weekender, at holdets sammenhold skabes.
Næste stop: VM
I juli måned blev temaet for VM er blevet afsløret, og det kommer til at handle om madspild. Temaet vækker begejstring fra holdet, for som Søren siger: ”Jeg er vant til at arbejde med at nedsætte madspild i mit daglige arbejde hos Compass Group, og det ved jeg mine holdkammerater også er. Det kommer til at være en stor fordel.”
VM afholdes først i november 2018, men holdet arbejder allerede nu intenst på at skabe en menu, som kan give en topplacering i den kommende konkurrence.
Foto fra Phototypical