“Det er et selvmål at afskaffe Økomærket”

”Det vil få alvorlige konsekvenser for udbredelse af økologien på arbejdspladserne, at den statslige mærkningsordning bortfalder,” siger Anne-Sofie Hattesen, som er ESG-chef i Compass Group.

Regeringen og et stort set enigt folketing har netop vedtaget finansloven for 2024, og heraf fremgik det bl.a., at Det Økologiske Spisemærke afskaffes.

”Det er for os helt uforståeligt, når vi har en fælles dansk målsætning om at øge andelen af økologiske råvarer, at man så vælger at fjerne en velfungerende ordning, der bidrager til at understøtte efterspørgslen på økologiske fødevarer. Det statskontrollerede mærke er en afgørende driver i udviklingen af den bæredygtige omstilling på de danske arbejdspladser. Det Økologiske Spisemærke har været et pejlemærke i vores grønne omstilling og et godt værktøj i hverdagen, der står for kvalitet og troværdighed. Vi oplever, at vores kunder og deres medarbejdere sætter stor pris på den gennemsigtighed, der er forbundet med mærket.” siger Anne-Sofie Hattesen.

Anne-Sofie Hattesen noterer sig dog med en smule optimisme, at fødevareminister Jacob Jensen (V) tirsdag i et skriftligt svar i Folketinget åbner for, at han vil undersøge, om der kan findes en løsning, så Det Økologiske Spisemærke kan reddes: ”Vi håber inderligt, at ministeren lytter til den kritik, der har været. Vi bespiser 100.000 danskere hver dag, så vi ved, hvad det betyder, hvis det afskaffes. Så åbner man døren på vid gab for, at det bliver den enkelte aktørs egen vurdering af, hvordan økologiprocenten opgøres,” siger hun.

Langt de fleste danskere indtager hver dag mindst et af deres måltider i en kantine. Hos Compass Group driver vi over 350 kantiner i Danmark og har 100.000 spisende daglig og er Danmarks største kantineoperatør på det private, danske marked.

 

Risikoen for green washing bliver større

”En fælles standard er vigtig for at kunne sikre en ordentlig dokumentation for andelen af økologi. Man risikerer, at det fremover bliver umuligt for forbrugerne at afkode troværdigheden i budskaberne. Risikoen for green washing bliver større. Med de mange måltider, vi producerer på daglig basis, har vi et stort ansvar for at introducere danskerne for gode økologiske måltider. Mærkningsordningen har været vores gæsters garant for, at vi lever op til det, vi lover. Det er kort sagt et tilbageskridt for den grønne omstillings gennemsigtighed og incitamentsstruktur. Og dermed et selvmål,” siger Anne-Sofie Hattesen.

 

FAKTA
Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte fødevarer og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Både offentlige og private spisesteder kan få Det Økologiske Spisemærke. Spisemærket findes i tre udgaver: guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze (30-60%).I dag har ca. 3.460 spisesteder i Danmark Det Økologiske Spisemærke. Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen. Ordningen er inspireret af lignende, succesfulde mærker i Norge, Frankrig, Holland og Tyskland.

Del:
Nyheder