Slut med oksekød i kantinen på flere uddannelsesinstitutioner

I samarbejde med serviceleverandøren Compass Group har en række uddannelsesinstitutioner valgt at droppe al servering af oksekød, der har en 10 gange højere klimabelastning end fx gris og kylling.

Fra årets studiestart har flere uddannelsesinstiutioner valgt at tage et markant skridt for at reducere deres CO2-udslip ved at droppe oksekød permanent. Det drejer sig om Søndre Campus på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Professionshøjskole, Roskilde Festival Højskole, SOSU Esbjerg og Randers Social- og Sundhedsskole.
På uddannelsesområdet er Compass Group til stede med en række kantiner og caféer under konceptet Food & Co og i følge markedschef for uddannelsesområdet, Esben Luplau, så viser erfaringerne, at man som serviceleverandør på kantineområdet uproblematisk kan erstatte oksekød med andre kødprodukter og vegetariske retter, uden det sænker hverken kvaliteten af udbuddet eller tilfredsheden blandt gæsterne.
”Vi har som Danmarks største kantineoperatør inden for uddannelsesområdet en selvskreven mulighed for at være med til at præge en mere bæredygtig udvikling. I Food & Co har vi allerede gennem en årrække arbejdet fokuseret på at skære ned i vores indkøb af de særligt klimabelastede varer, så vi er meget positive overfor, at vi nu ser endnu flere af vores kunder tage en konsekvent beslutning om afskaffelse af oksekød permanent,” siger Esben Luplau.

Opbakning fra de studerende
På Københavns Universitet – Søndre Campus har man ikke serveret oksekød siden 2020. Det er sket som et forsøg under navnet ’Koen på ferie’. Og fakultetsdirektør Kristian Boye ser ingen grund til at genoptage den servering.
”Jeg erindrer ikke én eneste indvending fra hverken de studerende eller ansatte imod, at vi sammen med Compass Group stoppede med oksekød for nu tre år siden,” siger Kristian Boye.
Beslutningen om at fjerne oksekød tilbage i 2020 var et ønske om at satse mere på det plantebaserede køkken, hvorfor der skulle spares andre steder. Det blev oksekødet, som det dyrere kødprodukt, og som samtidigt har den største klimabelastning, der måtte forlade tallerknerne på Søndre Campus.

Også på Københavns Professionshøjskole (KP) ser afskaffelsen af oksekødet som en naturlig udvikling:

”Vi har stort fokus på den grønne oms0lling. Både direkte på vores uddannelser, hvor f.eks. vores lærer- og
pædagogstuderende har en vigtig rolle i at danne og uddanne fremidens generationer. Men også her på campus, hvor flere og flere grønne løsninger skyder op. Derfor er det en helt naturlig udvikling, at vi har udfaset oksekød i vores kantiner med opbakning fra både studerende og undervisere”, siger ressourcedirektør på KP Søren Erichsen.

Betydning på samfundsplan
Danskernes samlede forbrug af oksekød er stort, og hele 55 pct. af vores samlede drivhusgasudledning fra fødevarer kommer fra oksekød. Det fremgår bl.a. af en ny rapport fra Concito, Danmarks Grønne Tænketank. Programleder for Fremtidens Fødevarer i Concito, Michael Minter, hilser derfor også beslutningen om, at en række uddannelsesinstitutioner nu har droppet oksekød velkommen.

”At flere uddannelsesinstitutioner nu erstatter oksekød med andre kødtyper vil have en positiv effekt på institutionernes klimabelastning og kan bidrage til at sende et signal om, at oksekød ikke er hverdagsmad, men snarere et luksusprodukt, som bør indtages i meget moderate mængder,” siger Michael Minter og fortsætter:

”Det allerbedste vil dog være at servere hovedsageligt plantebaserede måltider.”

Del:
Nyheder